Patronen en prints
Voor een goede outfit is het belangrijk om het verschil tussen patronen en prints te kennen. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt om stoffen met meer dan één effen kleur te beschrijven, zijn patronen en prints niet hetzelfde.
Patronen zijn herhalende ontwerpen die in de stof zijn geweven. Dit betekent dat ze onderdeel zijn van de stof zelf. Prints daarentegen worden meestal op de stof gedrukt. Hoewel prints zich kunnen herhalen en zo een patroon kunnen vormen, zijn ze niet verweven in de stof. Ze kunnen bovendien zeer divers zijn in hun vormgeving, zoals bloemen of dierenprints. Dit betekent niet dat alle bloemenmotieven geprint zijn en niet in de stof geweven kunnen worden, maar ingewikkelde ontwerpen vergen meer werk om als patroon te weven.
Een voorbeeld van een patroon is te vinden in de Tilly Top Korte Mouw Mojo Groen van Pip Studio, terwijl een voorbeeld van een print de bloemen van de Toy Top Korte Mouw Matata Groen zijn, ook van Pip Studio.
Hoe patronen en prints te combineren
Er zijn verschillende soorten prints en patronen. Over het algemeen worden ze onderverdeeld in categorieën zoals strepen, ruiten, prints en texturen. Zoals eerder vermeld, verwijst textuur naar de geweven structuur van de stof en het patroon dat hierdoor ontstaat (zoals kant of pied-de-poule).
Bij het mixen van prints en patronen zijn er verschillende opties: binnen dezelfde categorie blijven en soortgelijke prints en patronen combineren, of juist categorieën mixen. Binnen een categorie blijven betekent bijvoorbeeld strepen met strepen combineren, volgens bepaalde principes die hieronder worden besproken. Het mixen van categorieën betekent dat verschillende soorten prints worden gecombineerd, zoals strepen met ruiten of dierenprints.
Schaal
Ongeacht of je soortgelijke of verschillende prints en patronen combineert, speelt schaal een belangrijke rol. Schaal verwijst naar hoe groot of klein een ontwerp is. Sommige prints zijn kleiner en dichter, terwijl andere groter en meer verspreid zijn op de stof. Dit betekent ook dat er meer effen kleur zichtbaar is achter de print. Uiteraard zijn er ook tussenliggende schalen.
Kleur
Kleur is altijd een goede brug tussen verschillende prints en patronen. Prints met vergelijkbare kleuren kunnen als verbindend element worden gebruikt. Hierdoor ontstaat een visuele eenheid, zelfs als de prints erg van elkaar verschillen. Soms is een neutrale kleur als buffer nodig om de mix in balans te brengen.
Combineer kleuren uit dezelfde kleurfamilie
Om een uniforme look te creëren, is het raadzaam om binnen dezelfde kleurfamilie te blijven. Of je nu kiest voor neutrale tinten of een kleur uit een print haalt om deze te matchen met een andere, een dominante kleur helpt om het geheel samenhangend te maken. Dit betekent niet dat de outfit monochroom moet zijn, maar een terugkerende kleur in de prints zorgt voor een verzorgde en harmonieuze uitstraling. Een goed voorbeeld is het combineren van roze tinten met bloemmotieven, zoals bij de Paige Flower uit de CHARSCH-catalogus.
Intensiteit
Prints en patronen hebben hun eigen intensiteit. Een eenvoudig streeppatroon is subtieler dan een gedetailleerde bloemenprint. Dit verschilt van schaal, omdat het niet alleen om grootte gaat, maar ook om het ontwerp zelf. Net als bij schaal kan de intensiteit van prints gevarieerd worden. Eenvoudige strepen combineren bijvoorbeeld goed met gedetailleerde bloemen- of paisleyprints, omdat ze elkaar niet visueel overweldigen. Een voorbeeld van een intense print is de Manon Blouse uit de CHARSCH-catalogus.
Manieren om prints en patronen te combineren
Met enkele basisregels in gedachten, volgen hier een paar manieren om prints en patronen te combineren. Veel van deze methoden maken gebruik van laagjes en accessoires om het gewenste effect te bereiken.
Begin klein
Kleine accenten met verschillende prints en patronen kunnen net zo effectief zijn. Denk aan een gedurfde stropdas of een opvallende pochet in combinatie met een gestreept overhemd. Intensere en grotere prints kunnen in kleine doses worden toegevoegd. Bandana’s en sjaaltjes zijn hier ook goede opties voor.
Mix van een driedelig pak
Een driedelig pak (of een gelaagd pak met een gilet) biedt een perfecte kans om prints te mixen. Door variatie in het overhemd, gilet en jasje ontstaat een dynamische look. Vaak wordt een contrasterend gilet gebruikt als tussenlaag, maar het is ook mogelijk om een print in het overhemd te verwerken. Het gebruik van kleur als verbindend element zorgt voor een harmonieus geheel. Daarnaast kan de schaal en intensiteit van de prints worden aangepast voor een uitgebalanceerde uitstraling.
Prints combineren binnen één kledingstuk
De trend van het combineren van prints binnen een enkel kledingstuk is de laatste tijd steeds populairder geworden. Hierbij blijft de kleur hetzelfde, maar worden bijvoorbeeld horizontale en verticale strepen gecombineerd in een enkel item. Dit is nog steeds een mix van prints, maar op een meer samenhangende manier dan wanneer verschillende kleuren worden gecombineerd.
Laagjes om de intensiteit te verzachten
Het is niet altijd nodig om print op print te stapelen. Net zoals bij een driedelig pak, kunnen effen kledingstukken als buffer fungeren tussen prints. Effenkleurige blokken verminderen de intensiteit van een print en maken het makkelijker om verschillende prints samen te voegen. De beste manier om dit te doen is met een effen kleur die in beide prints voorkomt.
Conclusie
Het mixen van prints is een krachtige manier om creativiteit uit te drukken en een statement te maken met je garderobe. Door de basisprincipes van het combineren van patronen te begrijpen – van kleurcoördinatie en schaalbalans tot texturen en lichaamsvormen – kunnen diverse stijlvolle combinaties worden gecreëerd. Het is belangrijk om te onthouden dat de sleutel tot het succesvol mixen van prints ligt in het vinden van de juiste balans tussen harmonie en contrast.